Vi Skal Spise bliver til Coop opskrifter. Nogle af vores opskrifter sender dig videre til vores nye spændende opskrifts side. Håber du kan lide det!

Butterdej

Brug

Butterdej er let, luftig og rig på smag. Hemmeligheden er hundredvis lag smør indrullet i en dej af mel og vand. I ovnen smelter smørret og skiller dejens lag fra hinanden, mens vandet fordamper og løfter dejen tre-fire gange i størrelsen. Brug butterdej i tærter, pies og desserter. Eller svøb en svinemørbrad i butterdej, og nyd det møre kød i selskab med butterdejens sprødhed. Butterdej er perfekt til fisk og skaldyr. Prøv f.eks. rejetærte eller butterdejssnegle med laks. Kylling, skinke, ost, svampe og spinat klæder også butterdej. Æbler, pærer, bananer, marcipan eller chokolade i butterdej er lækkert til kaffen eller som dessert.  

 

Tip

Har du en rest butterdej tilovers, så skær den i små stykker, og bag stykkerne som snacks. F.eks. med oliventapenade, pesto, revet ost eller chokolade.

 

Alternativ

Brug evt. mørdej i stedet for butterdej.

 

Vidste du, at

teknikken med at bruge rullede og lagdelte deje sandsynligvis stammer fra Asien? Men butterdej, som vi kender den i dag, blev opfundet i 1600-tallet af den franske konditorlærling Claude Gellée. Han skulle lave et godt stykke brød til sin far, som var syg, og eksperimenterede med at pakke smør ind i dej. Hans læremester frygtede, at det var spild af smør, indtil resultatet viste sig at være sprødt, gyldent, let og luftigt. Claude Gellée arbejdede videre med sin opfindelse i Paris og Firenze med succes. Butterdej kom sandsynligvis først til Danmark omkring 1850. 

Opbevaring

Opbevar butterdej på køl eller frost. Butterdej kan holde sig i fryseren i ca. 10 måneder.
10 måneder
I fryser
14 dage
I køleskab