Vi Skal Spise bliver til Coop opskrifter. Nogle af vores opskrifter sender dig videre til vores nye spændende opskrifts side. Håber du kan lide det!

Spis for klimaet

Vi ved som forbrugere, hvad der virker for klimaet, når det drejer sig om energi, transport og landbrug. Men når det kommer til det vi putter i munden er vi splittede. Skal man spise som man altid har gjort, købe dansk, spansk eller måske økologi?

 

Med få ændringer kan vi skåne klimaet og stadig svælge os i skønne råvarer hver eneste dag. At handle klimavenlig mad behøver ikke være så begrænsende, som mange går og tror. Lidt kan gøre en stor forskel.

 

1. Spis flere grøntsager.

Grøntsager er den type mad, som belaster klimaet mindst. Vælg grøntsager der mætter fx rodfrugter og kål. Snig grøntsager ind i både gryderetter, fars, brød og kager. En almindelig frikadelle, får ekstra smag, når den tilsættes helt fintrevet persillerod og en klassisk chokoladekage bliver mere saftig og holder sig frisk længere, med lidt revet rødbede i dejen. 

 

2. Spis mindre kød.

Skær ned på kødforbruget og vælg i stedet de lysere kødtyper (svinekød og fjerkræ) og fisk. Brug kødet som ingrediens, frem for hovedkomponent i et måltid. Køb kød af god kvalitet, så får du mere smag for pengene og du kan nøjes med lidt mindre af det. Lær at bruge ingredienser med masser af umami, fx parmesan, tofu, svampe, ansjoser mfl. det giver maden den samme type smagsfylde som kød. Læs mere om umami

 

3. Spis grøntsager, som er dyrket på friland.

Køb ind af årstidens grøntsager fra friland, også selvom ”friland” er i Spanien. Der skal store mængder energi til at opvarme et drivhus, og derfor belaster grøntsager fra drivhus klimaet mere end grøntsager, som er dyrket på friland. Overvej altid sæsonen, danske, såvel som hollandske, tomater er næppe fra friland  i midten af november. Desværre står det aldrig på pakken, så brug den sunde fornuft.

 

4. Tag din cykel, hvis du bare skal købe lidt ind. 

Jo mindre du kører i bil, jo bedre er det for klimaet. Køb stort ind en gang om ugen og brug cyklen til småindkøb i løbet af ugen. Det giver bonus for både klimaet og din sundhed. Mere end halvdelen af de køreture vi tager i bil er på mindre end 6 km.