Mad i oktober

Efteråret sætter for alvor ind og det samme gør jagtsæsonen. Det er nu, du kan købe smagfuldt, mørt vildt hos landets mange skytter og vildthandlere. Brug de ”vilde” kødtyper, som hare, gråand eller hjort, som alternativ til oksekød og berberiand.

Det mørke kød fra vildtet går perfekt i spænd med efterårets grønkålssalater og et levn fra sensommeren, blommechutney. De mere hårdføre æblesorter er høstklare i oktober. Elstar og Jonagold, kan gemmes køligt det meste af vinteren. Brug Ingrid Marie og Rød Aroma mens de er bedst i efterårsretter som æbleflæsk, en god crumble eller marinerede i salater.

I oktober kan en god middag startes med et stykke rødtunge, som netop er i sæson. Kombiner gerne den magre fisk med en cremet pure af jordskok, toppet med ristede, sprøde valnødder og lidt finthakket selleritop. Hyldebærrene kan stadig plukkes rundt omkring, de er gratis og propfyldt med sunde C-vitaminer. Så tænd op i saftgryderne og brug en eftermiddag på at fylde fryseren med velsmagende krydret hyldebærsaft og –suppe. Lad noget af saften være usødet og lad den sætte smag på dine gryderetter, som et kreativt alternativ til rødvin.

I slutningen af oktober huserer halloweentraditionen, oprindeligt en amerikansk tradition, men med stigende popularitet herhjemme. Det er oplagt, at benytte lejligheden til at udhule et kæmpegræskar til en smuk lygte og snige frugtkødet ned i en sød og krydret græskartærte, som kan sørge for den indre varme!