Det skal du spise i marts

28. februar, 2018

Vinteren er på retur, og med en ny årstid kommer også nye, friske råvarer. Bliv klogere på, hvilke råvarer der er i sæson netop nu

Selv om temperaturen udenfor ikke minder om noget, der er i nærheden af det, vi betegner som forår, kan og vil vi ikke udenom, at kalenderen siger årets første forårsmåned. Det betyder, at nye, friske råvarer begynder at snige sig ind på hylderne i supermarkedet - og bør gøre det samme på din indkøbsliste. Lad os guide dig til hvilke råvarer, der er i sæson lige nu. 

Jordskok

Jordskokken er en knoldet knold, som kan se en anelse sær ud, men som bestemt ikke skal vælges fra af den grund. Det er det indre, der tæller, og indeni er grøntsagen fuld af vitaminer, mineraler og ikke mindst en skøn smag, der komplimenterer mange retter.
Jordskokken kan både spises rå og tilberedt, hvilket gør den til en af de lettere grøntsager at arbejde med. Skær den rå jordskok i tynde skiver til din salat eller forsød din puré eller suppe med den nøddeagtige smag, jordskokken bidrager med. Lad dig inspirere af vores forslag nedenfor. 

Rødbede

De er flotte i farven, og så er de gode for dig og din krop. Her i Danmark er vi glade for den lille rødbede, når den er syltet, og synger duet med vores leverpostejsmad, frikadeller eller kartoffelmos – men der er altså mange andre retter, du kan bruge rødbeden til. Lad dig inspirere af vores opskrifter nedenfor og sæt lidt farve og smag på dine retter i marts. 

Muslinger

Den lille hårde skal med det bløde indre. Denne tid på året er det tid til at hive muslingen i land. Heldigvis findes der en masse skønne opskrifter med muslinger, hvor du kan få al den skønne smag ud af det lille havdyr. Køb altid friske muslinger og sørg for at rense dem i koldt vand. Så opnår du den helt friske og autentiske smag af havet. 
Forkæl dig selv eller dine gæster med en af de lækre opskrifter, vi har fundet frem til dig.

Lammekød

Selvfølgelig er der ikke en bestemt måned, hvor lammekødet netop er i sæson. Men der er nu alligevel ikke noget som lammekød, der får os i forårsstemning. Måske det hænger sammen med påsken, der er lige rundt om hjørnet? Du kunne forkæle dine gæster til påske med en mør udgave med selleri og østershatte eller krydret med ingefær og tomat på indiske manér. Mulighederne er mange, når det kommer til lammekødet. Velbekomme! 

Porre

Porren er en fantastisk smagfuld grøntsag og tilhører løgfamilien. Vi kender formentligt bedst porren fra de rygende varme supper i efteråret og vinteren, men tag ikke fejl af den hvide og grønne stængel, for den har meget mere at byde på. Porrer kan spises rå i en salat, men er også skøn dampet, bagt, sauteret og stuvet og derfor er porren en af de mere alsidige grøntsager. Du kan både bruge den grønne top og den hvide bund, så der er ingen grund til at kassere andet end roden, men sørg for at rense den godt, da den der kan være jord og sand imellem lagene.

Stenbiderrogn

Elsker du også stenbiderrogn? Det smager dejligt ovenpå en kartoffelmad eller på sprøde bidder af knækbrød med en blød avocadocreme - og så gør den smukke farve bare noget ekstra! Rognen fra stenbideren fås kun frisk om foråret, men kan fås konserveret hele året. Vi synes dog, du skal udnytte, at du lige nu kan få den skønne, lyserøde rogn frisk!

Knoldselleri

Knoldsellerien har en fyldig, mild og sød smag, der passer godt til mange af vinterens retter. Steg selleri i tern på panden og brug dem som sundt tilbehør til dine retter. Knolden kan også skæres i tynde skiver og råmarineres eller bruges som smagsgiver i din suppe, puré eller mos. 

Savoykål

Denne type kål er med sin smukke grønne farve og mønster i bladene ikke kun en sund spise, men også en dekorativ en af slagsen. Derudover er denne type kål også rig på c-vitamin og kostfibre, så der er altså mange gode grunde til at lade savoykålen pryde din mad og fryde dine smagsløg.
Kålen tåler selvfølgelig at blive kogt, som mange andre kåltyper, men kan altså også spises rå i din salat eller steges med i din wok. Kålens smukke blade er også oplagte at bruge som serveringsskål, hvis du vil imponere dine gæster. 

Pastinak

Pastinakken er ikke en sart en af slagsen, men kan både dampes, bages og friteres – det er op til dig, hvad du har lyst ti. Denne rodfrugt har en sød og let krydret smag. Den er en oplagt smagsgiver i din suppe, mos og puré. Vi lover dig, det er en smagsgiver, du altid kan stole på! Pastinakken kan holde sig på køl i to til tre uger. Vælger du køkkenbordet som opbevaring, kan den kun holde sig et par dage. 

Persillerod

Som navnet også antyder har denne hvide rod en skøn duft af persille, når den bliver tilberedt. Persilleroden ligner til forveksling pastinakken, men pastinakken har en dyb rand i toppen mellem rod og stilk, som persilleroden ikke har.
Persilleroden er en skøn smagsgiver i simreretten eller god som supplement til kartoflen i din kartoffelmos. Mulighederne er mange med denne skønne rod, der både kan bages, steges og friteres – dampes, glaseres og marineres. Lad dig inspirere af de mange muligheder, vi har serveret for dig nedenfor.