Vi Skal Spise bliver til Coop opskrifter. Nogle af vores opskrifter sender dig videre til vores nye spændende opskrifts side. Håber du kan lide det!

Italiensk mad

Italiensk mad er simpel, rustik og mangfoldig. Alt efter region er retterne baseret på pasta, brøddej (pizza), grøntsager eller majs (polenta).

Kød indgår ofte i måltidet, som en delikat del af hovedretten, ingrediens eller som appetitvækker, charcuterie (udvalg af tørrede pølser, pate og saltet kød). Specielt Toscana er kendt for sine skønne kødretter. Tomat er en af grundingredienser i det italienske køkken og bruges både frisk, kogt, tørret og som tomateddike. Det er vigtigt at tomaterne er fuldmodne og fulde af smag, når de udgør grundelementet i retten og sådanne tomater er italienerne eksperter i at dyrke. Berømte italienske tomatretter er f.eks. panzanella (tomatsalat tilsat daggammelt brød), bruchetta (ristet brød med hvidløg, olivenolie og toppet med frisk tomat),
I Italien spiser man aldrig kun én ret. Et måltid består typisk af adskillige retter og det afspejles i portionsstørrelsen. Måltidet inddeles ofte i det italienerne kalder, antipasto (appetitvækker), primo (forret), secondo (hovedret) og dolci (dessert eller ost).
Antipasto er typisk små og lette, f.eks. bruchetta eller carpaccio (tyndtskåret råt oksekød med parmesan, olivenolie og citron). Pasta, risotto og pizza er klassiske primo piatto. Prøv en risotto alla milanese eller en pizze margharita. Hovedretterne (secondo) består af kød eller fisk, serveret for sig selv, hvortil man særskilt bestiller contorni f. eks. polenta, stegte grøntsager eller en salat.
Som middagens finale serveres dolci, som dels kan bestå af italienske oste, frisk frugt og en kraftfuld kop espresso kaffe eller grappa, for fordøjelsens skyld. Til den ægte ”søde tand” er tiramisu (trifli) eller en simpel gelato (italiensk is) perfekt!