Vi Skal Spise bliver til Coop opskrifter. Nogle af vores opskrifter sender dig videre til vores nye spændende opskrifts side. Håber du kan lide det!

Tomat

Tomat

Tomaten er sæsonåbner for et nyt, forfriskende, syrligt og sødmefuldt smagsunivers, der hører solen og varmen til. De første drivhustomater kommer i slutningen af marts. Tomaterne bliver bedre og bedre sommeren igennem og når deres smagsmæssige højdepunkt i sensommeren.

Tomaten er egentlig ikke en grøntsag, men et bær på tomatplanten. Ligesom kartoflen hører den til natskyggefamilien. 

Kærlighedsæblet, Poma Amoris, var tomatens navn i de allerældste havebøger. Europæerne hentede den i Sydamerika sammen med kartoflen og tøvede længe med at spise dem begge, fordi planterne var i familie med den giftige natskygge.

Vi danskere spiser nu hver i gennemsnit 30 kilo tomater om året. De er en god kilde til C-vitamin og antioxidanter.

 

Brug

 Den saftige og kraftfulde tomat danner basis for et væld af retter, selv om den er en nyere ingrediens i mange landes madhistorie. Hvad ville kødretter, pizza og pasta være uden tomat? Brug tomat i alt, der smager af Middelhavet. Æg og tomat, basilikum og tomat samt løg og tomat er klassiske duoer. Både rå og varm tomat spiller sammen med de fleste råvarer. Du kan få dem sødmefulde og syrlige, aflange og runde, gyldne og røde.

 

Tip

 En tomat er bedst, når den har en dyb farve og er fast og glat. Hold også øje med, at den ikke har stødpletter og sprækker. Tomater er bedst om sommeren, når de har modnet på stiklen i solen. I vinterhalvåret smager tomat på dåse ofte bedre end friske tomater. Men kvaliteten af dåsetomaterne varierer, så smag dig frem.

 

Alternativ

 Brug evt. peberfrugt eller aubergine i stedet for tomat.

 

Vidste du, at

tomat først blev almindeligt accepteret i Europa i 1800-tallet, selv om den i dag er en af de vigtigste grøntsager i vores køkkener? Tomat blev betragtet som uspiselig og var kun til pynt, fordi den mindede om nogle giftige europæiske slægtninge. Tomater stammer fra Sydamerika og kom til Europa sammen med de opdagelsesrejsende. Tomat blev først en almindelig del af kosten i Danmark efter anden verdenskrig.

Opbevaring

Tomater opbevares bedst ved 11-14 grader. Ved opbevaring under 10 grader forringes kvaliteten. Mange har ikke et sted i hjemmet på 14 grader, og tomater kan også sagtens opbevares på køkkenbordet eller i køkkenskabet ved stuetemperatur. Det giver dem blot en kortere holdbarhed.
4 dage
I køkkenskab