Kartofler

Brug

Den er mild i smagen, billig og syner måske ikke af meget i forhold til andre farverige grøntsager. Men tag ikke fejl af kartoflen. Gennem årtiers modernisering af danskernes køkken har den formået at bevare sin position som en af de mest populære grøntsager herhjemme. Kartofler findes i mange forskellige sorter, og du kan variere tilberedningen i det uendelige og gøre dem lige så sunde eller usunde, som du har lyst til. Kog dem med eller uden skræl, bag dem i ovnen, mos dem eller steg dem i olie på panden eller i frituregryden.

 

Tip

 Sørg for at vælge den rigtige sort, når du køber kartofler, alt efter, hvordan du vil tilberede dem. F.eks. er Bintje god til mos, Sava en populær pillekartoffel og Estima bedst til bagning. Husk at opbevare kartoflerne mørkt og køligt ved 4-6 grader, så holder de sig bedst. Hvis du opbevarer dem lyst, risikerer de at danne grønne pletter, som kan give mavepine.

 

Alternativ

I stedet for almindelige kartofler kan du f.eks. bruge søde kartofler, pastinak, jordskokker eller andre rodfrugter. Kartofler indeholder megen stivelse, ligesom brød, pasta og ris, men mætter i længere tid og er fuld af livsvigtige vitaminer og mineraler.

 

Vidste du, at

  hver dansker i gennemsnit spiser cirka 60 kilo kartofler om året? Det er halvt så mange kilo som i 1950. Hviderusserne er det mest kartoffelglade folk i verden. Hver indbygger spiser i snit 175 kilo kartofler om året. Kartoflen stammer fra Sydamerika, og de franske huguenotter bragte den til Danmark i 1719. I godt 100 år har kartoflen været den vigtigste grøntsag i det nord- og vesteuropæiske køkken. I Danmark er den en af vores vigtigste kilder til C-vitamin.

Opbevaring

Opbevar kartofler i grøntsagsskuffen i køleskabet, så holder de sig længere. Kartofler skal altid opbevares mørkt for at undgå den giftige grønfarvning. Kassér altid grønne kartofler!
10 dage
I køkkenskab
1 måned
I køleskab