Vi Skal Spise bliver til Coop opskrifter. Nogle af vores opskrifter sender dig videre til vores nye spændende opskrifts side. Håber du kan lide det!

Gær

Brug

Gær giver brød struktur og gør det luftigt. Men selv om det kan virke svært at gennemskue, hvordan en smule af den grå masse kan gøre mel til dej og dej til brød, bunder gærens magiske evner i en naturlig forklaring. Kort fortalt er gær en svampeorganisme, der forvandler melets kulhydrater til små luftbobler. Det får dejen til at hæve. I ovnen udvider luften sig, og gærcellerne dør i varmen. Dejen stivner og bliver til brød. Brug gær i dej, der hæver lunt en halv times tid eller mere. Eller brug gær i koldhævet dej. Koldhævning giver brødet en jævn, tæt krumme. Tag 1/3 mindre gær end til dej, der hæver lunt, og rør gæren ud i kold væske. Lad dejen hæve i køleskabet natten over, og ælt den let igennem inden bagning. Er du til syrligt brød, så prøv at bage brød på hjemmelavet surdej med eller uden gær.

 

Tip

Gærdej bliver bedst, hvis du ælter den let i et minuts tid, inden du former den efter hævning. På den måde fordeler gærcellerne sig bedre. Det er også vigtigt. at lade dejen efterhæve. Det giver god konsistens og smag.

 

Alternativ

 I stedet for frisk gær kan du bruge tørgær. Bland tørgær omhyggeligt i melet, og ælt dejen i længere tid end dej med frisk gær.

 

Vidste du, at

  bagegær er i familie med de gærsvampe, som bruges til ølbrygning og fremstilling af vin? De hedder saccharomyces-arter, og ud over at omdanne kulhydrater til luft, kan de også omdanne sukkerarter til alkohol. I ølbrygning tilsættes gæren, mens vin typisk bliver til ved hjælp af de gærstammer, der findes naturligt på druerne.

Opbevaring

Opbevar gær i køleskabet. Gær holder sig frisk i længere hvis det opbevares i en plastpose eller anden tætsluttet beholder.
10 dage
I køleskab
uåbnet
6 dage
I køleskab
åbnet