Vi Skal Spise bliver til Coop opskrifter. Nogle af vores opskrifter sender dig videre til vores nye spændende opskrifts side. Håber du kan lide det!

Æg

Brug

 Det gør souffleen luftig, isen cremet og sovsen tyk og smagfuld. Ingen anden råvare kan trylle som hønseægget, bruges i alverdens søde og salte retter og nydes på utallige måder som et måltid i sig selv.

 

Spis hårdkogt æg på rugbrød eller blødkogt æg med salt om morgenen. Slå det ud på panden til spejlæg og biksemad. Eller spis det som røræg, omelet eller æggekage med bacon, tomat og purløg. Æg er fuld af proteiner og en vigtig basisingrediens i madkulturer over hele verden.

 

Æg

Æggets særlige egenskaber gør det uundværligt i desserter og bagværk. Hvad ville for eksempel pandekager og marengs være uden æg? Hele æg fungerer som bindemiddel i maden. Opvarmet æggehvide får retten til at stivne, mens æggeblomme giver fylde.

 

Tip

 Husk at være opmærksom på risikoen for salmonella. Til retter med æg, som ikke opvarmes til 75 grader, bør du bruge pasteuriserede æg. 

 

Alternativ

 Ud over æg fra andre fjerkræ end høns findes der ikke direkte alternativer til æg. Men æggets egenskaber som bindemiddel i bl.a. bagværk kan efterlignes med erstatninger fremstillet af hørfrø, sagogryn eller grødris.

 

Vidste du, at

en høne højst lægger ét æg om dagen? Æggeskallens farve afhænger af hønens race og har hverken betydning for æggets smag eller næringsværdi. I mange tusinde år har æg haft en symbolsk betydning i forskellige kulturer. De gamle grækere, persere og kinesere forærede æg som gaver ved deres forårsfester. I 1884 skabte den russiske guldsmed Fabergé det første Fabergé-æg, som i dag er kendt verden over. Det var en påskegave fra den russiske Zar Alexander III til sin hustru, kejserinde Dagmar. Inden i ægget lå en lille overraskelse. Fabergé skabte hvert år et nyt æg til kejserinden, som i alt nåede at få ti af sin mand.

Opbevaring

Opbevar æg i æggebakken i køleskabet. Køleskabslågen er ikke et godt sted til opbevaring af æg, da temperaturen her er meget svingende. Rester af æggeblommer eller æggehvider kan med fordel gemmes i en lufttæt beholder i køleskabet. Hårdkogte æg skal opbevares på køl. De kan holde sig i ca. 1 uge.
1 måned
I køleskab