Vi Skal Spise bliver til Coop opskrifter. Nogle af vores opskrifter sender dig videre til vores nye spændende opskrifts side. Håber du kan lide det!

Æble

Brug

Duften af et nyplukket æble mellem hænderne og den sprøde lyd af et saftigt bid er sikre tegn på sensommer og efterår. Æble er den vigtigste frugt i mange landes køkkener, og der findes et æble til enhver varm ret eller dessert. Europæiske æbletræer indbyder nærmest til æblerov med over tusind forskellige sorter. Søde æbler er bedst at nyde rå, mens syrlige er de bedste madæbler. Brug æbler i klassiske retter som æbleflæsk eller i æblekage med makroner og flødeskum. Lad æbler sprede sødme i gryderetter med f.eks. karry, eller lad rå æblestykker give saft og sprødhed til salater.

 

Tip

Har du mulighed for det, så opbevar æbler i et køligt rum. Det forlænger holdbarheden. Tag ikke for mange æbler ind ad gangen, for de ændrer smag og konsistens ved stuetemperatur.

 

Alternativ

I stedet for æble kan du f.eks. bruge pære. Brug også frugter som blommer eller rabarber i tærter og desserter i stedet for æble.

 

Vidste du, at

æbler vokser vildt flere steder i verden, og at det er svært at vide, hvor de oprindeligt stammer fra? Æbler har groet vildt i Danmark siden tidernes morgen, men først i middelalderen begyndte vi at dyrke dem. Klostre har haft stor betydning for udbredelsen af æbler i Europa. Den ældste sortbeskrivelse er fra 1204 og stammer fra et engelsk kloster.

Opbevaring

Æbler holder sig bedst i køleskab, hvor de har en holdbarhed på 1-3 uger. Ved stuetemperatur kan de holde 1-3 dage. Tag gerne frugter ud af køleskabet nogle timer inden de skal spises, da de har mindre smag, når de er kolde. Æbler ændrer konsistens ved frysning, bliver bløde og mister deres sprødhed. De er efter frysning velegnede til f.eks. mos, bagværk og smoothies. Man kan med fordel lave dem til mos inden de fryses. Holdbarheden af friske æbler afhænger af, hvor moden frugten er ved køb. Løse æbler har desuden længere holdbarhed end indpakkede æbler. Æbler udskiller, ligesom pærer, avocadoer og bananer, ethylen, som modner anden frugt. Du kan f.eks. modne en avocado, ved at lægge den ved siden af æbler. Husk samtidig, at du risikerer at få overmodne frugter ved at blande de forskellige frugter i en frugtskål.
10 måneder
I fryser
3 dage
I køkkenskab
21 dage
I køleskab